În vacanță cu... Copil

*Sursa foto: http://www.klm.com/travel/il_en/images/Kid_with_his_luggage_800x515_tcm556-558662.jpg
 Vară, vreme buna, gânduri de vacanță. Cu Copil, bineînțeles! Ne gândim noi hai să mergem pe undeva, pe-afară, prin ”vecini”. Buuun! Toate bune și frumoase, avem însă o mică problemă - Copil cum iese din țară? Are nevoie de pașaport! Acum începe, de fapt, distracția - cum îi faci unui Copil pașaport?

Ne-am informat temeinic și am aflat că, pentru minorii sub 12/14 ani (în locuri diferite, vârste diferite) ai de îndeplinit mai mulți pași.

În primul rând, unde se face pasaportul?

La Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența pașapoartelor din localitatea aferentă zonei în care locuiți. În cazul nostru a fost relativ ușor (aveti aici locația pentru București și Ilfov)

Ce fel de pașaport primește Copil?

Pașaportul este electronic și are valabilitate de 3 ani. Se poate opta și pentru unul temporar, cu valabilitate de 12 luni (și costuri de eliberare asemănătoare cu cel de 3 ani, timpul de eliberare fiind mai scurt, deci e bun pentur urgențe).

Acte necesare:

- certificat de naștere al copilului în original (și copie de siguranță, că nu știți de cine dați și nu strică să o aveți la îndemână)
- actele de identitate ale părinților (la fel, cu copii de siguranță)
- dovada achitării taxelor ( of course :) )
- cerere tip (se completează la fața locului)
- procură specială (dacă pleacă doar un părinte cu Copil, atunci are nevoie de acordul celuilalt părinte pentru a-l scoate din țară)
- vechiul pașaport (dacă e cazul)

Taxe:

- se achita la CEC sau la Trezonerie (noi le-am achitat direct acolo, n-a fost nici o problemă, însă nu vî bazați pe acest lucru, interesați-vă cum e procedura la centrul de care aparțineți)
- 224 Ron - costul pașaportului
- 22 ron - taxa de eliberare a pașaportului
- < 10 Ron - opțional, pentru livrare prin curier (opțiune valabilă pentru București și Ilfov)

Procedură:

Nu va uitati Copilul acasa! No Copil, no pașaport!

Ajungem noi cu Copil, cu dosărelul pregătit, stăm la prima coada să plătim taxele (n-a durat mult, mai puțin de o oră). Ne mutăm apoi la a doua coadă, pentru procesarea dosarului (nici aici n-a durat mult, vreo 30 min). Aici însă, se lasă cu surprize! Pentru a face pașaportul, Copil are nevoie de o poză. Și vezi cât de inventiv devii atunci când stai pe un scaun, cu Copil în brațe, te contorsionezi în toate felurile că n-ai voie să ieși în poză și încerci să obții o poză cât mai normală a unui Copil care nu stă 2 secunde și se uită roată în jurul camerei. În fine, cu distragerea atenției, facem poza, nebunii, reușim! 

Acum, o surpriză foarte plăcută! În București și Ilfov ai opțiunea de a solicita livrarea pașaportului prin curier, la domiciliu, contra unei sume infime de 8-9 Ron (dădusem mult mai mult pe benzina dintr-un drum, deci a fost perfect!). Aproximativ 2 săptămâni durează până primești pașaportul. 


Primim minunatul act de trecere a granitei cu Copil și.. ce sa vezi! N-are Mamă, n-are Tată, e al nimănui! Are ochi de o culoare și părul de alta și atât! Bănuiesc acum că pe partea aceea electronică sunt imprimate detaliile despre părinți.

Așa că, dacă planificați vacanțe prin ”vecini” cu Copil, aveți de facut o excursie și pe la pașapoarte.

Și, unde vă plimbați vara asta?

1 comentarii:

Unknown spunea...

Ce la fix vine articolul, ne trezeam ca plecam la aeroport și nu aveam pașaport pentru Copilă (să păstrez nota articolului). Mulțumim mult!

Trimiteți un comentariu