Când a devenit alăptarea indecentă - 80 picturi celebre

Leonardo da Vinci Madonna cu puncul
De când avem Copil ne preocupăm și noi mai mult de informarea privind un stil de viață cât de cât sănătos: ce mâncăm, ce detergenți folosim, cât timp petrecem în natură, cum ne jucăm, cât sport facem, etc. Bine, de cele mai multe ori rămânem cu cititul, pusul în practică e mai greu :)

Săptămâna Internațională a Alăptării

Poate cea mai importantă decizie de familie privind alimentația primilor ani ai lui Copil a fost alăptarea. Ca multe mămici, am trecut prin numeroase încercări, însă n-am renunțat. Laptele matern este hrană pentru trup și pentru suflet (voi nu va pupăciți copiii și-i drăgălășiți când stau la sân?) 

Așa am ajuns să aflu că anual se organizează Săptămâna Internațională a Alăptării. Tema anului 2015 este ”Alăptează și muncește - este posibil!”, iar perioada de desfășurare este 1-7 august. Evenimente de informare și privind importanța alăptării se desfășoară în mai multe orașe din țară București, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Sinaia, Tărgu-Jiu. Mai multe informații găsiți aici și aici.

Pozeeee!

M-a cuprins dragul așa că mi-am luat avânt și am început navigarea pe Google. Voiam o poză care să reflecte sentimentele mele față de alăptare - iubire, căldură, apropiere, ce mai, tot ce-i mai frumos pe lume! Ce-am găsit m-a surprins! Internetul e plin de poze superbe! Picturi ale artiștilor celebrii, adevărate opere de artă, ode închinate alăptării. Nu știam ce să aleg! Am remarcat însă un lucru - majoritatea imaginilor erau vechi, clasice, foarte puține relativ moderne. Așa că am început căutările:

De ce abundența de picturi ce reprezintă alăptarea?

N-a fost o mișcare pro-alăptare care a racolat pictorii celebrii ai vremurilor, nici vorbă! Artiștii pictează viața, așa cum o văd la tot pasul, așa cum o trăiesc. Dintotdeauna copilul a fost hrănit la sânul mamei, așa că era firesc să transpună pe pânză realitatea specifică vremii. 

Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rubens, Ghilberti, Botticelli, Fouquet, Rembrandt și mulți alți artiști au surprins în operele lor momentul magic al alăptării. Scenele sunt clasice, de familie, din viața de zi cu zi, atât ale oamenilor de rînd, cât și ale clasei sociale înalte sau religioase, reprezentînd Fecioara cu Pruncul. De altfel, tema Maicii Domnului alăpând este des întălnită. 

A reprezenta normalul vieții pe pereții bisericilor și catedralelor era ceva așteptat, cerut chiar de societatea vremurilor. Lega, într-un fel, umanitatea de divinitate, aceasta din urmă devenind palpabilă și mai ușor de înțeles. De aceea nu era nimic imoral într-o scenă a alăptării, cu sânul (ușor) dezgolit și, de cele mai multe ori, copilul dezbrăcat. Sunt frumos reprezentați copii de vârste diferite, din clase sociale diferite, hrăniți acolo unde aveau nevoie - acasă, afară, la joacă, în locuri publice, etc. 

Când a devenit alăptarea indecentă?

Cantitatea de reprezentări artistice ale mamelor ce-și hrănesc la sân bebelușii începe să scadă treptat după secolul IX. Printre artiștii relativ moderni celebrii care au elogiat alăptarea se numără Cezanne, Van Gogh și Picasso. 

Treptat, alăptarea ajunge, din normalitatea pictată pe pereții bisericilor renascentiste în expunerea indecentă și sexuală a modernității. În mai puțin de 300 de ani omenirea a uitat ce știa să facă de mii de ani - să hrănească bebelușul direct de la mamă.

Cam aceasta e concepția contemporană privind alăptarea:
Sursa foto: http://blogs.trb.com/features/family/parenting/blog/horsey-cartoon.jpg

Ce a produs schimbarea de mentalitate?

Până în secolul IX mamele își alăptau copiii și majoritatea se descurcau fără probleme, având suportul familei și învâțănd de la mamele lor, bunici, alte femei din jur. În rarele cazuri în care nu-ți puteau hrăni bebelușii, erau angajate femei - mulgătoare sau alăptătoare - pentru a le asigura hrana necesară până începeau diversificarea. Copiii erau alăptați la cerere, până la autoînțărcare (în jurul vârstei de 4 ani). 

În 1867, Justus von Liebig creează prima formulă de lapte comercială pentru bebeluși. Succesul lui pe piață a atras atenția competitorilor- Mellin's Food, Ridger's Food For Infants și Nestle Milk. La începutul secolului XX apare laptele praf, înlocuind, treptat, formula lichidă pentru bebeluși. Prețul scăzut al produsului, recomandările medicale excesive (unele mărci de lapte praf puteau fi cumpărate doar de la doctori/cabinete medicale/farmacii), propaganda media intensă au dus la o explozie a cererii de formulă comercială. 

Până în 1950 aproximativ 50% din copiii din Statele Unite erau hrăniți cu formulă. Procentul crește la 75% la începutul anilor 1970. Spre sfârșitul anilor 1980 se introduce formula ”follow-up”, pentru copii până în 2 ani. 

În prezent, formulele comerciale pentru bebeluși reprezintă cel mai mare segment al alimentației copiilor.

Vă vine să credeți că în mai puțin de 100 de ani s-a schimbat complet percepția privind alimentația copiilor?

Alăptarea în prezent

Începând cu anii 1980, OMS (Orgaizația Mondială a Sănătății), CDC (Center of Disease Control) și alte instituții de marcă ale sănătății au demarat campanii de promovare a alăptării. S-a creat astfel International Code of Marketing of Breast-Milk Substitutes și a fost impus tuturor producătorilor de formule pentru copii și bebeluși. În colaborare cu UNICEF s-au lansat proiectul Spitalul - Prieten al copilului - prin care bebelușii au fost aduși lângă mame după naștere.

În paralel cu instuțiile de sănătate publică au apărut organizații non-guvernamentale ce susțin și promovează alăptarea:
- numeroase grupuri de sprijin naționale și locale, în cadrul comunităților.

Alăptarea în artă

Revenind la motivul pentru care am început postarea, vă invit să vă delectați cu un vernisaj virtual - un fel de ”La mulți ani” pentru mămicile din toată lumea!

Sursele fotografiilor și ale informațiilor din articol:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Infant_formula
- http://www.ilca.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=3306
- http://www.waba.org.my/
- http://worldbreastfeedingweek.org/
- http://www.llli.org/
- https://www.pinterest.com/moonqueen02/breastfeeding-is-amazing-art-and-media/
- https://www.pinterest.com/wildemom07/breastfeeding-art/
- http://www.art-breastfeeding.com/rel2/sf2-es.htm
- http://mamasmilknochaser.com/2014/01/06/art/
- http://www.cotidianul.ro/amazoane-pacatoase-seducatoare-sau-victime-176347/
- poze la liber pe google
















































































0 comentarii:

Trimiteți un comentariu